نکات هر فصل را اینجا بصورت متن خلاصه شده و دقیق و بدون غلط تایپی بنویسید و در تالار الماس منتشر کنید.
حتما نکات مربوط به همین کتاب و همین فصل باشد و نکات کتاب ها و فصل ها را در موضوع خودش بارگذاری کنید.
گیاهان به دو دسته دانه دار و بدون دانه تقسیم بندی می شوند.
خزه و سرخس از دسته گیاهان بدون دانه هستند.
گیاهان دانه دار به دو دسته مخروط دار و گلدار دسته بندی می شوند.
گیاهان بدون دانه از طریق هاگ تولید مثل میکنند.
یکی از روش های تولید مثل گیاهان دانه دار، از طریق دانه است.
سوسن، کدو و کاج دانه دار هستند.
سوسن و کدو گلدار هستند ولی کاج گل ندارد.
کاج به جای میوه مخروط دارد.
گیاهان گلدار ، به تک لپه و دو لپه تقسیم می شوند.
گیاهان تک لپه و دولپه با دانه تولید مثل میکنند.
تک لپه مثل: گندم، جو، ذرت، خرما، نرگس لاله، سنبل، گلایل، زنبق، موز، برنج.
دو لپه مثل: پرتقال، سیب، خیار، گوجه، گل سرخ، چنار، لاله عباسی، کدو تنبل.
در گیاهان تک لپه، دانه یک قسمتی و در دو لپه، دانه
دو قسمتی است.
در گیاهان تک لپه برگ ها کشیده، بلند و بدون دمبرگ است. (گندم تک لپه است، سبزه گندم عید را تصور کنید).
در گیاهان تک لپه رگ برگ ها موازی هستند.
تعداد گلبرگ ها در گیاهان تک لپه سه یا مضربی از سه است.
برگ در گیاهان دولپه، پهن و دارای دمبرگ است، مثل برگ پرتقال.
رگبرگ ها در گیاهان دو لپه منشعب هستند.
تعداد گلبرگ در گیاهان دو لپه مضربی از ۴ یا ۵ است.
لوبیا ، عدس، نخود و ماش هم دو لپه هستند.
گیاهان گلدار دارای کاسبرگ، گلبرگ، پرچم و مادگی هستند.
پرچم، اندام جنسی نر است و دانه گرده تولید می کند.
مادگی، اندام جنسی ماده است.
مادگی دارای سه بخش: کلاله، خامه و تخمدان است.
تخمدان در مادگی حاوی یک یا چند تخمک است.
گلبرگ و کاسبرگ اندام های پوششی هستند.
کار گلبرگ و کاسبرگ پوشش اندام های داخلی و جذب حشرات است.
گل کاغذی کاسبرگ رنگی دارد.
معمولا پس از گرده افشانی ، قسمتی از مادگی به میوه تبدیل میشود و دانه درون میوه است.
دانه گرده ابتدا به روی کلاله مادگی مینشیند.
از کلاله، لوله ایی به درون تخمدان رشد می کند.
تخمدان رشد میکند و به میوه تبدیل می شود.
تخمک به دانه تبدیل می شود.
وظیفه میوه حفظ دانه است.
گندمیان و سنبله ها یک یا چند گل ندارند، بلکه مجموعه ایی از گل ها را دارند.
در کاج و سرو، مخروط نر، کوچک و قهوه ایی است و در بهار دیده می شود.
در کاج و سرو، مخروط ماده، سبز و تخم مرغی و همان گل محسوب می شود.
۱۷ ماه بعد از گرده افشانی، مخروط های ماده، قهوایی می شوند و دانه های بالدار تشکیل می گردند.
در این مرحله مخروط ها میوه هستند، نه گل.
گیاهان مخروط دار و دانه دار با دانه تولید مثل می کنند.
خزه و سرخس با هاگ تولید مثل میکنند و در جاهای مرطوب می رویند.
همه گیاهان تک لپه و دولپه گل دارند.
هاگداران بدون دانه هستند.
مخروط داران(بازدانگان) دانه دارند، گل ندارند. بجای میوه، مخروط دارند.
تولید مثل با هاگ، تولید مثل غیر جنسی است.
تولید مثل با دانه، تولید مثل جنسی است.
گیاهان تک لپه، ریشه افشان دارند.
گیاهان دو لپه ، ریشه راست دارند.
در ریشه تک لپه ایی ها، آوند های چوبی و آبکش روی یک دایره هستند.
در ریشه دولپه ایی ها، آوند های آبکش و چوبی از هم فاصله دارند.
در ساقه گیاهان تک لپه ایی، دستجات آوندی پراکنده هستند.
در ساقه گیاهان دو لپه ایی، دستجات آوندی روی دوایر مشخص هستند.
اجرای زیستگاه، زنده و غیر زنده هستند.
اجرای زنده زیستگاه، تولید کننده و مصرف کننده هستند.
اجزای غیر زنده زیستگاه، آب، هوا، خاک، نور هستند.
روابط بین موجود زنده و محیط پیرامون( شامل عوامل زنده و غیرزنده) علم اکولوژی یا بوم شناسی را تشکیل میدهد.
به مجموعه ی موجودات زنده و محیط زندگی آنها، اکوسیستم گفته می شود.
موجودات زنده که در یک اکوسیستم زندگی میکنند، دارای مکانی به نام زیستگاه هستند که محیط زندگی آنهاست. مثل دریا، باغچه و ...
جاندارانی که غذای خود و دیگران را تولید میکنند، تولید کننده نام دارند. مثل گیاهان و برخی باکتری ها.
دسته ایی از جانداران که توانایی تولید غذای خود را ندارند، مصرف کننده نامیده می شوند.
مصرف کنندگان شامل: گیاه خواران، گوشتخواران و همهچیز خواران( انسان) هستند.
رابطه ی غذایی بین موجودات زنده را زنجیره غذایی می گویند.
اولین حلقه ی هر زنجیره غذایی، همیشه یک تولید کننده است.
و بقیه مصرف کننده هستند.
از ارتباط چند زنجیره غذایی با هم، شبکه غذایی ایجاد می شود.
جانورانی که میتوانند در چند زنجیره غذایی حضور داشته باشند، وارد شبکه غذایی می شوند.
جانورانی که در شبکه غذایی قرار میگیرند، شانس بیشتری برای تهیه غذا و زنده ماندن دارند.
یک دسته دیگر از جانداران علاوه بر مصرف کنندگان و تولید کنندگان، تجزیه کنندگان هستند.
تجزیه کنندگان شامل باکتری ها و برخی قارچ ها میشوند.
تجزیه کنندگان به نوعی می توانند مصرف کننده هم باشند، به همین دلیل در یک زنجیره غذایی، آنها را نشان نمیدهند.
بنظر میرسد نقش تجزیه کنندگان از تولید کنندگان و مصرف کنندگان مهمتر باشد، چون با تجزیه، مواد را به طبیعت باز می گردانند و گیاهان با استفاده از آنها فتوسنتز می کنند.
موش در سه زنجیره غذایی دیده می شود.
موش، غذای مار، جغد و شاهین است.
شاهین از چند زنجیره غذایی بهره میبرد، بنابراین اگر موش تمام شود، شاهین میتواند به حیات خود ادامه دهد.
زیستگاه کرم خاکی، خاک مرطوب است.
در تمام زنجیره های غذایی، حلقه اول، گیاه سبز است.
حلقه دوم، موجود گیاه خوار و حلقه ی سوم، موجود گوشتخوار است.
بیان دیگر ترتیب زنجیره غذایی:
تولید کننده ---» مصرف کننده ۱ ---» مصرف کننده ۲.
از ابتدا به انتهای زنجره غذایی، جثه جانداران بزرگ تر و تعداد کمتر میشود.
حداقل تعداد اعضای یک زنجیره غذایی، دو عضو است. یک گیاه تولید کننده و یک مصرف کننده.